foto's @ Renaat Debruyne

Clubgeschiedenis

Anno 1975 werd WSV Wervik opgericht.  Uit het enthousiasme van enkele fervente sportfanaten onstond meer dan 40 jaar terug onze bloeiende wandelvereniging. Die pioniers hielden WSV Wervik boven de doopvont. 

Door het meewerken aan lokale wijkfeesten en het verzorgen van familie-wandeltochten kwamen ze ertoe zich aan te sluiten bij de toenmalige W.O.W.B. en kregen het nummer 061 toebedeeld. 

In die vele jaren werden en worden er, mede dankzij onze talrijke medewerkers, nog steeds veel activiteiten verwezenlijkt. Jaarlijks organiseren we heel wat wandelingen en leren zo de wandelaars Wervik en omgeving kennen. Bij onze organisaties trachten wij steeds onze deelnemers te laten genieten van de pracht en de variatie van onze Leiestreek zowel op gebied van natuur als van toerisme. 

Ons grootste jaarlijks evenement is het inrichten van de Tabakstocht op de vierde zondag van september, en dit reeds sedert 1976. De Gaperstocht in Geluwe , een Herfsttocht vanuit Kruiseke en de Memorial March of Peace, ingericht vanuit de kleinste stad van België Mesen, genieten telkenjare heel wat bijval.  

Het midweekwandelen kende de laatste jaren een enorme opmars.  Onze Krokustocht, Barbecuetocht en Koolzakroute vormen de ideale onthaasting. Ook hier genieten de talrijke wandelaars telkens van een keurige wandeling langs de troeven van onze Wervikse Tabaksstede. 

 Jaarlijks organiseren wij ook een zestal busreizen, waarbij wij reeds meerdere bevriende clubs met een bezoekje hebben vereerd. Onze leden worden jaarlijks verwend met ofwel een koffietafel of een ledenfeest met een etentje aan een bescheiden prijs. Ook onze verdienstelijke leden verwennen wij met een geschenk.

In die lange jaren zijn we uitgegroeid tot één van de toonaangevende clubs van Zuid-West-Vlaanderen. En dit met een ledenaantal van een goede 350! De wandelaars van onze club kom je zowat in gans Vlaanderen tegen. Ook in Wallonië en zelf in het buitenland zijn wij geen onbekenden meer.  Door onze inspanningen en de waardering die wij kregen, werden wij in het verleden aangeduid als organisator van o.m. de Wandeldag der Vlaamse Gemeenschap 1992 en de Provinciale Wandeldag West-Vlaanderen in 2003. Dit vertrouwen werd steeds door het toenmalige Aktivia, de wandelsportfederatie gesteld. Op 25 februari 2007 mochten we de Aktivia Nationale Wandeldag organiseren. Meteen de kers op de taart in ons 40-jarig clubbestaan. 

Sinds 1 januari 2016 maken we deel uit van de nieuwe wandelfederatie " Wandelsport Vlaanderen ". In 2019 werden wij door de federatie uitgekozen om ter gelegenheid van onze jaarlijkse Tabakstocht de 'Regionale Wandeldag' voor West-Vlaanderen te organiseren.