30ste Koolzakroute - woensdag 18 mei 2022

18-05-2022 07:00

Reeds voor de 30ste maal slaan de Wervikse Wandelclub en het Feestcomité van de Koolzak de handen in elkaar.  Het Geluwse gehucht Ter Hand vormt er op woensdag 18 mei a.s. de uitvalsbasis van de Koolzakroute.

Organisatie i.s.m. het bestuur van het Koolzakcomité. Je wandelt richting de Panemolen, de Arkemolen, de Molenhoek en het Moeremaaibos.

Legende Koolzak

Volgens de overlevering wordt in de wijk Ter Hand in Geluwe al meer dan 130 jaar de 'Koolzakommegang' gevierd. Het verhaal dat aan de oorsprong van dit evenement ligt, verklaart meteen ook de ietwat vreemde naam ervan. Volgens de overlevering woonde er in de wijk namelijk een beeldschoon blond meisje, dat door de inwoners 'witte krotte' werd genoemd. Haar lief had pikzwart haar en had daarom 'de koolzak' als bijnaam. Het koppel had trouwplannen, maar 14 dagen voor het huwelijk zou plaatshebben liet 'de koolzak' zich echter opjutten door zijn vader, die kolenhandelaar was. De man hield zijn zoon voor dat het meisje precies hetzelfde bazige karakter had als haar moeder. Trouwde hij met haar, dan zou hij bijgevolg nooit iets te zeggen hebben thuis. 'De koolzak' had de schrik te pakken en blies het huwelijk af. De bewoners van Terhand pikten deze afwijzing echter niet en spraken af om samen iets te ondernemen. Terwijl ze kabaal maakten door op potten en pannen te kloppen, zouden ze in stoet naar het huis van 'de koolzak' stappen om hun protest kenbaar te maken. Door het harde kloppen en roepen kregen ze onderweg echter dorst en daarom besloten ze even te stoppen bij een nabijgelegen café. Vervolgens trokken ze weer verder, terwijl ze nog meer ketelmuziek maakten. Uiteindelijk hielden ze halt in alle 7 cafés die Ter Hand op dat moment rijk was. Zo ontstond de 'Ommegang van de Koolzak'. Sindsdien werd deze ommegang jaarlijks herhaald. Gaandeweg werd het ook de gewoonte dat mensen die langs het parcours van de ommegang woonden, bij gebrek aan een vlag een koolzak aan hun gevel hingen.

INFO

Startplaats: G.C. 't Schooltje Ter Hand, Magerheidstraat 66 Geluwe.

Afstanden: 6 - 12- 18 km.

Starten: tussen 7 uur en 15 uur. Aankomst te bereiken voor 17 uur.

Inschrijfgeld: leden wandelfederatie: € 1,5 - niet leden: €3. Kinderen beneden de 12 jaar gratis.