22ste Herfsttocht - zondag 22 november 2020

22-11-2020 07:30

Kruiseke, het levenslustig Werviks gehucht dat destijds haar oorsprong vond tijdens de eerste geloofsboden vormt zondag 22 november a.s. reeds voor de 22ste maal de uitvalsbasis voor een herfsttocht. Destijds was het een feit dat men de ingewortelde aanbidding van bomen niet volledig kon uitroeien. Aan verschillende bomen werd immers een kruis aangebracht, zo ook aan de vermaarde eik, gelegen tussen Wervik en Geluwe.

De eik is met de tijd verdwenen en tegenwoordig komt men er ten rade bij de heilige Rita, patrones van de hopeloze zaken. In de schaduw van de Heilige Hart-kerk treffen we de basisschoolt 'De Graankorrel'. We kijken alvast uit naar een pittige wandeling waarbij de voorbodes van een kabbelend golvend landschap steevast unieke zichten gunnen op de nabije Leievallei, het groene landschap van Heuvelland en de bosrijke omgeving van de Zonnebeekse Gasthuisbossen. Alles begint aan de voet van het dorpscentrum, met name de Heilig Hartkerk en het oorlogsgedenkteken ter eer van Britse ruiter John Eden. Het kerkje kwam dan ook na de oorlog tot stand, dank zei de financiële hulp van deze vooraanstaande Engelse familie, waarbij de broer van John Eden, Sir Anthony Eden in 1955 Churchill opvolgde als Britse eerste minister. Het dorpscentrum komen we uit via het Hoogland, zoals de naam laat vermoeden een knollenpuist dat een strategisch belang vormde tijdens de Grooten oorlog. Tegenwoordig een woonwijk palend aan de rand van het dorp.

Langs landelijke en rustige wegen in herfsttooi gaat de 6 km de richting uit van de “ Hooghen Bossen “, zoals de naam laat vermoeden het hoogste gedeelte van Wervik. Je geniet er van de pracht van enkele heerlijke zichten op de Leievallei, en met wat geluk krijg je een mooie inkijk op de Heuvellandse getuigenheuvels.

De overige afstanden stappen resoluut af op de Zonnebeekse deelgemeente Geluveld.  Via de glooiingen van Nieuw Kruiseke en de Everzwijnhoek , wijst de Rue de Zandvoorde – Zandvoordestraat de kant uit van het gelijknamige dorp. Het dorpje alwaar de Brels eeuwenlang prominent aanwezig waren, en er in 1912 Romain Brel wegtrok. Hij kreeg een zoon Jacques, die uitgroeide tot wereldbefaamd chansonnier. Zijn liefde voor onze contreien, weerspiegelde hij onder meer in het bekende liedje ‘Le pays plat qui est le mien ‘. Waarna we in het enige retro feestzaaltje van Zandvoorde mogen rusten. 

In het zog van de Sint-Bartholeumkerk komen we na de rustpauze het dorp terug uit, de wegwijzers geven Gasthuisbossen aan. Ze bestaan uit acht verschillende domeinen verspreid over Zillebeke, Zandvoorde en Wijtschate. Tijdens de middeleeuwen waren ze eigendom van de Ieperse Godshuizen en Gasthuizen, in feite de voorloper van het huidige OCMW. Eind 1996 werd 200 ha bos voor 99 jaar in erfpacht genomen door de provincie West-Vlaanderen, zodat de bossen werden opengesteld voor het publiek en dus voor volop wandelplezier zorgen. Veel belovend dus, en zo vormen een schier van triomfantelijke beukendreven nu hoofdzakelijk de toon van de wandeling. Hierbij speelt het schrale licht schijnend met haar kleurpalet over een veelheid van prachtige herfstbegroeiing, alvorens we andermaal Zandvoorde bereiken.

Na een tweede rust in Zandvoorde stappen we verder langsheen het Zantvoorde Britisch Cemetery , één der zovele Britse militaire begraafplaatsen die de streek rijk is.  Een laatste maal genieten we van de pracht van enkele heerlijke zichten op de Leievallei en leiden enkele wegen van het plaatselijke provinciale Kruisekewandelpad de terugweg in.

Eenmaal terug in Kruiseke wacht de 24 kilometer stappers nog een extra landelijke wandellusje langsheen de Nachtegaal en de contouren van de Amerikaberg. Werviks hoogste bubbel, welke uitkijkt op het groenrijke landschap van de Tabaksstreek. Onderweg staat er voor alle deelnemers een lekker opkikkertje te wachten, terwijl je een kijkje neemt in het crea atelier De Pottenberg. Waarna we in het start– en aankomstzaaltje nagenieten van deze herfsttocht aan de hand van een fris streekbiertje, warme koffie met hartig gebak of de enige “echte”  Franse Picon.

INFO

Startplaats: Gemeenschapscentrum De Knippelaar, Hoogland 19, 8940 WERVIK

Starturen : van 7.30 tot 15.00u

Afstanden : 6 - 12 - 18 - 24km