Gezinswandeling
Gezinswandeling 6km
8km
8 km
12km
12 km
15km
15 km
20km
20 km
27km
27 km
 
 
 
 

Krokuswandelingen in Wervik

14-02-2021 00:00

Permanent bewegwijzerde wandelingen van 14 februari tot en met 28 maart.

Wij zouden jullie liever ontmoeten op een 'ouderwetse Krokustocht' maar dit kan helaas nog niet. Toen, zo'n klein jaar geleden,  er 'het nieuwe normaal' als buzzword de kop opstak, weigerde ik te aanvaarden dat dit 'normaal' zou worden. Wij zijn ondertussen reeds aan onze vierde 'corona-alternatief' toe. 'Krokuswandelingen' hebben wij die genoemd. Eddy heeft voor ons drie parcours uitgetekend en uitgepijld, en met enige zin voor puzzelen worden dit dus zes afstanden, respectievelijk 6, 8, 12, 15, 20 en 27km.

De start bevindt zich aan het  Buurthuis 'De Kier', Gosserieslaan 4, 8940 Wervik. Zo'n 100 meter verder in de straat is er ruime mogelijkheid tot parkeren aan de parking van de Pionier. Voor wie naar Wervik komt met het openbaar vervoer,  is er een 'aanknooppunt' voorzien aan het station.

De 6km is  een gezinswandeling die samen met de 12 km wandelen richting de Kruisekemolen om via rustige straten richting het centrum te wandelen. (kinder- en rolwagen vriendelijk).

De wandelaars die kiezen voor de 8km gaan tot tegen Komen om via de paadjes langs het nieuw kerkhof richting de Golden River (de oude naam van de Leie) te wandelen. We maken een mooie wandeling door natuurdomein De Babokken. We verlaten dit natuurgebied met zicht op het Tabaksmuseum en zijn molen. We volgen nog een stukje de Leie. Wat verder verlaten we  de Leie aan het Rust/ verzorgingstehuis Het Pardoen  en wandelen voorbij de Sint Medarduskerk richting het centrum van Wervik. Op het Sint Maartensplein staat het mooie beeld van de Tabaknaaister. Het Symbool van Wervik Tabakstad.  We verlaten het centrum  waar wat verderop de wandelaars die met de trein  gekomen zijn ons vervoegen om samen via rustige paadjes richting de Heilige Hartkerk naar de starplaats te wandelen.

Wie opteert voor de 12km start samen met de gezinswandeling richting de Kruisekemolen, maar eenmaal voorbij deze molen wordt er resoluut gekozen om de veldwegels van het Menokkeruiterspad en terug enkel wegels van het Kruisekewandelpad. Een mooie wandeling voor de liefhebbers van natuurwegels.

Het parcours van de 15km volgt  de 8km tot over het Sint Maartensplein maar gaat wat verder terug naar de Leie richting Menen. We volgen nog wat veldwegels van het Menokkeruiterspad, om voorbij het station van Wervik het parcours van de 8km verder te volgen naar de startplaats.

We kunnen naar hartelust combineren:bvb de 12+8, of de 12+15 en krijgen zo de afstanden 20 en 27km.

Download hier de gpx of de pdf. De gpx is enkel bruikbaar op smartphone's met een navigatie app. De pdf's kunnen aangewend worden als 'kaart', en kunnen derhalve afgedrukt worden.

Wandeling Afstand pdf gpx Opmerkingen
Gezinswandeling 6km
  • Geschikt voor kinder- en rolwagens
  • 'Aanknooppunt' Station.
Balokken - Centrum 8km
  • Geschikt voor kinder- en rolwagens
  • 'Aanknooppunt' Station.
Kruiseke 12km  
Balokken - Centrum - Laag Vlaanderen 15 'Aanknooppunt' Station.
Combinatie Balokken - Centrum & Kruiseke 20 'Aanknooppunt' Station.
Combinatie Balokken - Centrum - Laag Vlaanderen & Kruiseke 27 'Aanknooppunt' Station.