5de Mars van de Kleiputten / zaterdag 15 juni 2019

15-06-2019 08:00

Wandel mee en verken de prachtige streek rond de oude kleiputten van Ploegsteert en een onbekend wandelgebied tussen de Leievallei en de schreve met Frankrijk tergelegenheid van de Mars van de Kleiputten.

Ploegsteert, een landelijk dorpje toebehorend aan de Waalse stad Komen-Waasten vormt er de uitvalsbasis voor een ongeëvenaarde zwerftocht langs de destijds ontgonnen Ploegsteertse kleiputten. Dank zei d medewerking van de Ploegsteertse Steenbakkerij krijgen we de gelegenheid te wandelen in het uniek natuurreservaat. Sinds 1976 waakt de Steenbakkerij van Ploegsteert over de ontgonnen kleiputten. Het geheel groeide doorheen de jaren uit tot een 150ha groot natuur- en moerasgebied waarbij talrijke vogelsoorten komen overwinteren. 

De Mars der Kleiputten loodst u kriskras langs de paden van de moerasvlakte. Een gebied waar u ongetwijfeld oog in oog komt te staan van ontelbare vogels , maar evenzeer van een boeiende fauna en flora. De natuur observeren is hier nadrukkelijk de boodschap. 

Ploegsteert, draagt ook een gruwelijk oorlogsverleden met zich mee. In het omliggende hinterland zal u nadrukkelijk kennismaken met enkele Britse oorlogsbegraafplaatsen. De Ploegsteert Memorial vormt wellicht de bekendste. In het kader van de herdenking 100jaar Groote Oorlog kwam de begraafplaats vorig jaar extra in de kijker tijdens het herinneringsmoment Gonewest. De memorial symboliseert de 11.000 gesneuvelde Britse soldaten die geen gekend graf hebben in de wijde omgeving. De meeste van deze soldaten stierven bij kleinschalige opdrachten of tijdens de langdurige loopgravenoorlog, en niet bij grote militaire operaties zoals veel gesneuvelden rond de Ieperboog in het noorden en Loos in het zuiden.  

De Leievallei  tussen het Waalse Komen en de Franse grens vormt een praktisch onbewandeld traject. De rechttrekking van de Golden River zorgde voor een hertekening van het landschap , waarbij de eertijdse kronkelende meanders voortaan een prachtig stukje wandeloase vormen zowel voor , op als achter de Schreve. Op onze wandelweg ontdekken we een stukje Neerwaasten aan Belgische zijde en een stukje     Frelinghein aan Franse zijde.

Opnieuw een wandeling om naar uit te kijken en bovenal vol verrassingen. Wij zorgen tevens voor goede en ruime rustposten en een gratis versnapering voor elke wandelaar. En onze befaamde Picon als  opwarmertje of achterafje zal zeker niet ontbreken.                                 

 

INFO :

Inschrijving : Sociaal Centrum van de Ploegsteertse Steenbakkerij , Touquetstraat 228, Ploegsteert

Starturen : 8.00 - 15.00u

Afstanden : 4-10-14-18-24 km

Inschrijving : leden € 1,1 - niet leden € 1,5

           Contact : wsv.wervik@telenet.be